Scurt istoric

 
 Dr. John C. Lilly

Pe la mijlocul anilor ‘50 doctorul în neurologie şi psihanalistul John C. Lilly, pune la punct şi dezvoltă o metodă de studiu a conştiinţei şi minţii umane, utilizând plutirea într-un bazin, denumit ulterior - tanc de izolare senzorială (eng. Float Tank).
În faza de început, subiecții studiaţi erau introduşi în aceste tancuri sau bazine, conţinând apă dulce, la temperatura corpului.
Aceştia erau suspendaţi cu diferite sisteme şi astfel pluteau nemiscaţi în apă, având un fel de mască de respiraţie pe cap, sau uneori un costum elastic strâns pe corp şi ochii acoperiţi.
Se urmărea în acest fel, eliminarea tuturor stimulilor externi, în vederea studierii efectelor asupra creierului uman.

Ideea a fost dezvoltată ulterior, în anul 1954 la NIMH (Institutul Naţional de Sănătate Mintală) de la Washington. După o perioadă experimentală, treptat s-a renunţat la utilizarea de accesorii şi s-a început folosirea apei sărate concentrate. Într-un final, din experienţa şi relatările subiecţilor, s-a constatat de fapt că plutirea în tancurile de izolare, poate fi folosită cu succes ca şi terapie individuală. Ea permitea obținerea unei stări de relaxare profundă, cu mult mai profundă decât somnul normal.
În aceste conditii, creierul uman poate atinge cu usurinţă şi în mod natural, starea în care generează unde Theta, stare care în alte condiţii este extrem de greu realizabilă. Detalii despre undele Theta se găsesc în teoriile referitoare la undele cerebrale.
Terapia a fost denumită iniţial - terapie în "tancuri de deprivare senzorială", "tancuri de izolare" sau uneori "samadhi tank".
Pornind de la studiile din laborator, ideea a fost apoi preluată şi dezvoltată continuu.
Spre exemplu, NASA a folosit tancurile de izolare și terapia prin plutire, pentru a ajuta la dezvoltarea și formarea astronauților, în timpul perioadelor de pregătire intensă. Lipsa gravitaţiei dată de plutire, a permis studiul aprofundat al efectelor asupra corpului uman, informaţiile obţinute fiind de un real ajutor în dezvoltarea tehnologiei spațiale.
Doctorii Peter Suedfeld şi Roderick Borrie de la Universitatea din British Columbia au început o serie de experimente documentate, privind beneficiile terapeutice ale plutirii în tancuri de izolare, pe la sfârșitul anilor ‘70.
Terapia prin plutire se bazează pe o abordare științifică a relaxării profunde în tancul de izolare, și a fost numită de cei doi specialiști Restricted Environmental Stimulation (Stress) Therapy sau R.E.S.T. pe scurt.
În traducere înseamnă Terapie în Mediu Fără Stimuli sau altfel spus terapie prin izolare senzorială.
S-a constatat că terapia REST are multe beneficii fizice și mentale, deoarece aceasta oferă un nivel neegalat de relaxare. Odată cu eliminarea stimulilor externi, activitatea sistemului nervos central este redusă cu până la 90%. Această reducere a activității, direcționează energia persoanei înspre interior și produce relaxarea profundă - de asemenea, cunoscută sub numele de răspuns parasimpatic. Răspunsul parasimpatic este mecanismul prin care organismul se regenerează și menține echilibru natural al metabolismul.
Rănile vechi și leziunile se vindecă mai repede. Creșterea producției de celule T întărește sistemul imunitar. Acest nivel profund de relaxare, de asemenea, aduce beneficii și sistemului cardiovascular. Cunoscut sub numele de efectul vasodilatator, acesta înseamnă că circulația sângelui în organism este crescută, în timp ce presiunea sangvină și ritmul cardiac sunt reduse. Mai mult decat atât, eliminarea gravitației asupra corpului permite mușchilor și articulațiilor să se elibereze de tensiunea permanentă, pentru a se vindeca mai repede. Din acest motiv, persoanele care suferă de probleme ale aparatului locomotor, de dureri musculare sau boli reumatice pot beneficia foarte mult utilizând terapia prin plutire.

 

 


 

În anul 1972, inginerul Glenn Perry, colaborator apropiat al doctorului John C. Lilly, proiectează împreună cu acesta, un tanc de izolare, care să poată fi folosit pentru plutire, acasă. Astfel, după o serie de teste şi îmbunătăţiri, este dezvoltată o variantă asemănătoare cu modelele ce există la ora actuală.
Tot atunci, se pun bazele primei companii, care va începe peste câțiva ani producerea în serie a tancurilor de izolare. Aceasta companie este Samadhi Tank Co., din Grass Valey, California, USA.
Detalii la http://www.samadhitank.com/aboutus.html
Primul centru de terapie prin plutire sau float center, deschis de compania sus-amintită, este inaugurat în anul 1979, în Beverly Hills, California. A fost un succes fulminant, iar în perioada următoare s-au deschis foarte multe centre de plutire, în toate statele americane. Restul este istorie...acela a fost momentul de start al acestei industrii. În acest moment, există mai mulţi producători consacraţi de tancuri de izolare, cu experienţă, precum şi o mulţime de centre de plutire. Detalii estimative puteţi găsi aici: http://floatationlocations.com/map/.

Cu toate că iniţial această terapie a fost descoperită în Statele Unite, doar în ultimele două decenii și în Europa utilizarea ei la scară largă a crescut extrem de rapid.
La ora actuală, terapia prin plutire este folosită intensiv la nivel mondial pentru: divertisment, studiu, relaxare, tratamente medicale, în fizioterapie şi activităţi sportive, pentru investigaţii în domeniul psihoterapiei sau pentru aprofundarea stărilor de meditaţie.
La noi în ţară, nu sunt prea multe de spus despre aceasta terapie. Practic suntem oarecum pioneri în acest domeniu.
Deşi existau de ceva vreme câteva tancuri de izolare şi plutire, acestea fie erau personale, fie se aflau în locaţii cu acces limitat publicului larg.
Primele centre de terapie prin plutire cu acces public, după modelul original de bussines tip floating center, s-au deschis la începutul anului 2015 în oraşele Braşov şi Constanţa.
În martie 2016, se deschide cel de al treilea centru de plutire din ţară, la Bistriţa. Ulterior, în perioada 2016 - 2018, s-au mai deschis centre în Bucureşti, Bacău, Iaşi şi Cluj. Astfel numărul centrelor de plutire a ajuns în doar 3 ani la 8. Acest lucru nu poate decât să ne bucure, deoarece un numar din ce în ce mai mare de persoane vor avea acces la această minunată terapie.

Conceptul iniţial de plutire într-un tanc de izolare sau deprivare, poate părea la prima vedere puţin cam rigid şi claustrofob, tocmai de aceea variantele folosite de noi, sunt de fapt incinte cu dimensiuni mult mai mari, ca niște camere tip cabină, şi permit accesul în interior stând în picioare. Din acest motiv, denumirea utilizată de noi este cea de bazin sau cabină de plutire.

separator

 

novaqualogofinal