Despre plutire (eng. Floating)

is-floating-the-next-green-juice-1455124478 “Plutirea” - este cel mai profund nivel de relaxare pe care probabil îl putem avea vreodată. Plutirea pur şi simplu se referă la intrarea în interiorul unuia dintre bazinele noastre pentru a vă putea bucura de pace, relaxare totală şi liniste, departe de orice perturbări ale lumii exterioare.
Bazinele de plutire, sau "tancuri /capsule / camere" de plutire sunt incinte izolate fonic şi vizual, medii libere de gravitaţie, concepute pentru a da minţii şi corpului o stare beatifică de repaus. În interiorul acestora este apă amestecată cu o cantitate foarte mare de sare de magneziu, cu adâncimea de aproximativ 25 cm. Această sare de magneziu cu grad medical are un puternic efect terapeutic şi detoxifiant, mai ales atunci când este absorbită prin piele.

Apa este menţinută constant la temperatura pielii, şi în timp ce plutiţi fără efort pe suprafaţa acestui amestec dens, chiar uleios, veţi fi aproape complet lipsiţi de forţele descendente ale gravitaţiei.
Corpul va fi liber de orice tensiune musculară şi nu vor exista puncte de presiune pe suprafaţa lui.
Pur şi simplu vom fi întinşi ca pe o “pernă” de apă fără a exercita nici cel mai mic efort, exact ca un astronaut plutind în spatiu.
În aceste condiţii, liberi de orice perturbări externe, suntem capabili să intrăm într-o stare profundă de calm a minţii, însoţită de modificări la nivelul activitaţii cerebrale.
Cunoscută sub numele de stare theta, această activitate a undelor cerebrale cu ritm mai lent, este asociată cu relaxarea profundă, similară cu meditaţia. Veţi experimenta o stare de linişte unică, o şansă de a explora propria conştiinţă şi de a atinge echilibrul minte-corp cunoscut sub numele de homeostazie.
Apariţia undelor cerebrale theta duce la sincronizarea celor două emisfere ale creierului, făcându-vă în acest fel mai atent şi conştient de originea emoţiilor şi a comportamentului dumneavoastră.
În cele din urmă această echilibrare şi sincronizare, duce la eliberarea de tendinţele dominante ale emisferei stângi pe care, din păcate, cei mai mulţi oameni le dezvoltă din fragedă copilărie.
Societatea actuală suferă în mod semnificativ de o dominaţie a părţii stângi a creierului, asociată cu o tendinţă de a fi excesiv de logici, raţionali, calculaţi şi analitici.
Din acest motiv suntem preponderent dreptaci, partea din dreapta a corpului fiind controlată de către emisfera stânga a creierului.
Dovezile ştiintifice actuale arată că sincronizarea emisferelor cerebrale conduce la stări de creativitate
sporită, empatie, creşterea productivităţii, a performanţei, a eficienţei, a sentimentului general de competenţă, a încrederii în sine şi a integrităţii.
Ca atare, concluzia logică este că o populaţie de indivizi echilibraţi mental, poate conduce la o umanitate mai armoniosă şi mai fericită.

globe-floating-on-water

Acest lucru poate părea surprinzător de simplu şi totodată nerealist; însă cu toate acestea, atunci când creierul nostru este degrevat de la procesarea a milioane de fragmente de informaţii primite de către ochi,urechi şi celelalte simţuri în fiecare secundă din starea de veghe şi deasemenea este temporar eliberat de sarcina de reglare continuă a temperaturii corpului şi de control a poziţiei noastre în mediu cu gravitaţie, se produce o schimbare fiziologică considerabilă.
Acest lucru este cunoscut în mod formal ca reacţie de relaxare - o stare fizică de repaus profund, care modifică răspunsul fizic şi emoţional al unei persoane la stres. Reacţia de relaxare este un proces activ, care determină o stare de calm şi concentrare, dublată de o stare de detaşare.
Oamenii de ştiinţă au arătat că perioade prelungite, petrecute în condiţiile reacţiei de relaxare duc la: scăderea ritmul cardiac, a tensiunii arteriale şi a consumului de oxigen, ameliorează simptomele asociate cu o gamă largă de condiţii, inclusiv hipertensiune, artrită, insomnie, depresie, anxietate şi chiar îmbâtrănire.

În ce priveşte experienţele trăite în interiorul bazinului, acestea sunt diferite de la caz la caz, deoarece suntem prin definiţie, diferiţi; unii oameni pur şi simplu simt de exemplu un calm interior profund şi conştiinţa de sine sporită, care se pretează la introspecţie şi sesiuni reflexive de "autoconsiliere personală", în timp ce alţii experimentează imagini vizuale sau auditive fascinante. În alte cazuri, după intrarea în bazin, oamenii au simţit că se rotesc, deşi în realitate erau nemiscaţi, însă acest lucru este datorat lipsei stimulilor pentru sistemul vestibular aflat în urechea internă. Unii oameni pierd chiar noţiunea timpului liniar şi o sesiune de o oră se simte ca zece minute.
Totuşi, un lucru este cert; creierul dvs. va putea intra cu usurinţa în starea theta, poate după o perioadă de antrenament, vă veţi relaxa foarte profund, iar în final veţi ieşi din bazin cu un profund sentiment de calm şi liniste care poate dura chiar şi mai multe zile. În plus, beneficiaţi garantat de avantajele absorbţiei prin piele a sulfatului de magneziu!

Terapia prin plutire a fost şi este frecvent utilizată cu succes, pentru beneficiile ei majore, de către artişti, actori sau cântăreţi celebrii. Amintim aici ca exemple pe: John Lennon, Robin Williams, Jeff Bridges, Robert Downey Jr., Burgess Meredith, Carl Lewis, Kris Kristofferson, Susan Sarandon, William Hurt, Peter Gabriel, Kirk Douglas, Neil Young şi George Carlin. De-a lungul timpului, au fost realizate mai multe filme şi documentare, în care s-a făcut referire la această experienţă.

Cel mai recent documentar american, realizat în 2014, se numeşte Float Nation şi explorează toate aspectele referitoare la plutire. De la faptul că mulţi oameni nici măcar nu au auzit de ea, până la cei ce o practică zilnic. Acesta poate fi urmărit integral pe Youtube (doar în engleză deocamdată), aici: https://www.youtube.com/watch?v=nHnbKjQGhHw

Mai putem aminti de exemplu că prin 2011, Joe Rogan, celebrul comentator sportiv şi comediant american, a făcut publică experienţa sa într-un bazin de plutire, într-una din emisiunile lui. El afirma că terapia prin plutire în bazinul de deprivare senzorială, reprezintă cel mai puternic instrument de dezvoltare personală disponibil la ora actuală, însă din păcate este neapreciat la adevărata sa valoare.

 

a
separator
a
novaqualogofinal
a