Câteva considerații științifice:

Nu există nici o îndoială că terapia prin plutire, în mediu lipsit de stimuli, sau terapia REST - ca instrument terapeutic, educativ și de divertisment are efecte puternice pe mai multe planuri, inclusiv fizic, emoțional, intelectual și chiar spiritual.
Jurnalistul Michael Hutchison a aprofundat subiectul prin anii ’80 și, în cartea scrisă de el, descrie cel mai bine ceea ce se întâmplă cu noi în interiorul bazinului de plutire. Plutirea în mediul din bazin, schimbă în mod subtil chimia corpului nostru, prin crearea de beneficii profunde pentru echilibrul emoțional al individului.
Emoțiile negative, cum ar fi anxietatea și teama sunt înlocuite cu sentimente pozitive de încredere în sine și de bunăstare.
Dar de ce este mediul de plutire atât de eficient? Ce poate fi atât de activ benefic într-un dispozitiv, în esență, pasiv? Aceasta este o întrebare care a intrigat oamenii de știință, și există cercetări referitoare la plutire, în laboratoarele din întreaga lume. Dovezile acumulate, se încadrează într-un număr de teorii distincte, deși legate între ele. Pe scurt câteva dintre acestea ar fi:

1. Teoria undelor cerebrale
2. Teoria celor două emisfere cerebrale
3. Teoria antigravitațională
4. Teoria celor trei creiere
5. Teoria Neuro-chimică
6. Teoria Biofeeback-ului
7. Teoria Homeostaziei
8. Teoria reacției de relaxare sau a relaxării ca răspuns

Detalii punctuale privind fundamentarea științifică a acestor teorii, precum și informații despre alte teorii, se găsesc în cartea “Exploring The Private Sea” – scrisă de Michael Hutchison în anul 1984.
În limba română, cartea a apărut în anul 2006 sub numele de “Samadhi Tanc”.
Cercetări referitoare la terapia prin plutire au fost efectuate peste tot in lume, începând cu anii ’50 și până în prezent.
Amintim aici ca exemplu, studiile recente inițiate de neuropsihologul american Justin Feinstein, care încearcă să afle ce se întâmplă de fapt în creierul nostru, în timpul sesiunilor de plutire în bazinul de deprivare senzorială.
Feinstein crede atât de profund în potențialul terapeutic al plutirii, încât și-a dedicat întreaga carieră și cercetările de laborator, încercând să dovedească acest lucru.
El a deschis în anul 2013, singurul laborator dedicat exclusiv studiului terapiei prin plutire din SUA, și anume: Clinica pentru studiul plutirii și centrul de cercetare din cadrul Institutului Laureat pentru Studiul Creierului din Tulsa, Oklahoma.
http://www.laureateinstitute.org/justin-feinstein.html
În cadrul laboratorului său, există bazine de plutire făcute la comandă, plasate în camere speciale, astfel încât persoanele cu tulburări de anxietate și claustrofobie, să le pot utiliza fără frică.

În cercetările sale, subiecții au lipiți pe corp mici senzori impermeabili pentru măsurarea presiunii sângelui, a bătăilor inimii, a respirației, și a altor parametrii, precum și un dispozitiv EEG wireless plasat pe frunte, pentru măsurarea undelor cerebrale. Se folosește un scanner de Imagistică prin Rezonanță Magnetică IRM în care aceeași subiecți, intră după ce plutesc.

Feinstein și echipa sa sunt mai mult decât la jumătatea primului experiment făcut vreodată, în care este combinată tehnica de imagistică prin rezonanță magnetică a creierului, cu tancuri sau bazine de plutire. Metodologia constă în scanarea creierului la oameni sănătoși, înainte și după ce plutesc, iar prin compararea celor două imagini, se poate observa modul în care zonele de activare din creier, se schimbă prin intermediul plutirii.

Cercetările în curs de desfășurare se află în stadii foarte timpurii, dar Feinstein și echipa sa spre exemplu, au observat că plutirea ameliorează anxietatea la nivelul creierului, într-un mod care rivalizează cu unele medicamente prescrise.
"În esență, ceea ce am aflat din datele preliminare, este că amigdala se închide după o perioadă de plutire ", spune Feinstein. "Este frumos să vezi că se poate face acest lucru, într-un mod în care nu este nevoie de medicație."
Detalii complete la: http://www.time.com/floating/

Suplimentar, pentru cei interesați, se poate studia o listă de articole publicate, referitoare la cercetări în domeniu, listă bine documentată, sortată după numele cercetătorilor - aici
Online puteți găsi detalii la:
http://floatationtanks.com/floatation-research-list-of-scientific-articles-about-rest-therapy/ sau la
http://www.moderngravity.ca/misc/floatation-therapy-research-list.pdf
În mediul online este disponibilă foarte multă informație, în aproape orice limbă, însă din păcate extrem de puțină în limba română.

 

separator

 

novaqualogofinal